Angsten en zo..

Angsten en zo... De waardevolle Vrouw

Diegene die ermee te maken hebben gehad of er nog onder lijden, weten hoe naar, bedreigend en beklemmend angsten kunnen zijn. Ze ondermijnen elke vorm van normaal nuchter nadenken en handelen. Goed bedoelde raad komt heel vaak niet aan bij de betroffenen. En ze staan er zelfs helemaal niet op te wachten. Het voelt voor hen vaak dat ze helemaal aan deze emotie zijn overgeleverd, alsof ze omgeven zijn door een grote ‘angstwolk’ en ze hier nooit meer uit bevrijd zullen worden.

Ik heb het hierbij over ondefinieerbare angsten, die plotseling kunnen optreden. Meestal gebeurt het wanneer men alleen is, vaker ’s nachts, maar het kan ook overdag gebeuren. De ene keer zijn de angsten wat groter dan de andere keer, maar ze blijven erg onaangenaam.

Het hoeft niet persé zo te zijn, dat dit personen betreft, die hier al hun hele leven last van hebben, of één of andere ‘zwakke constitutie’ hebben. Nee, laat ik daar duidelijk in zijn. Vaak hebben ze het grootste deel van hun leven tot dusver gewoon normaal gefunctioneerd en leek er niks aan de hand te zijn.

Van het één op het andere moment kunnen ze ontstaan. Eigenlijk komen ze dan pas in het bewustzijn. We worden ons er bewust van. De angsten bestonden al ergens, diep van binnen. Leefden nog in ons onderbewustzijn. Op een dag is er dan een trigger van buiten, die de dieper zittende angsten ineens naar boven haalt. Dan is het heel fijn, wanneer je iemand om je heen hebt, die jou een veilige bedding biedt, die er gewoon voor je is, die je aanhoort, jou serieus neemt.
Die jou aanraakt en stevig vasthoudt. Veiligheid en geborgenheid zijn dan de sleutelwoorden. Het gevoel te hebben, dat je niet alleen bent. 

Misschien zijn er situaties in je leven geweest, waarbij er dingen zijn gebeurd, waarbij jij je erg alleen, gekwetst en buitengesloten voelde. Je had misschien heel erg de behoefte had aan een troostend gebaar, een omarming, maar er was toen helemaal niks. Wanneer zulke situaties herhaaldelijk zijn gebeurd, en er op dat moment geen adequate oplossing was, gaat zich dit ongemak vastzetten in je lijf. Het bevindt zich in jouw onderbewustzijn, en jij leeft er een hele tijd mee door. Ons lichaam, ons wezen heeft echter de tendens om alles op zijn tijd te willen helen. Dus al het ongemak komt hoe dan ook een keer naar de oppervlakte. Hoe vervelend ook.

Ik kan je wel vertellen, dat dit op momenten gebeurd, waarbij je hogere IK  weet dat je het aankunt, en er oplossingen voor zijn. We krijgen in ons leven niets voor onze kiezen wat wijzelf niet aan zouden kunnen. Kennelijk moest jij hier iets mee, met dit thema. De pijn die eronder zit wil eindelijk gezien en gehoord worden. Want er gaat vaak een diepe pijn aan angsten ten grondslag. Een diep gemis, een diepe behoefte van wat jij nooit hebt gehad. Althans veel te weinig.

Het is zo wezenlijk om jezelf diep te leren kennen. Om al jouw pijnen en angsten onder ogen te zien en voelen. Ik ga ervan uit dat alles te helen is, ook jouw diepste angsten en pijnen. Je zult zien dat er onder die angsten ook bijzondere kwaliteiten schuilen, waar jij tot dusver geen weet van hebt. Dat is dé grote beloning, wanneer jij het aandurft met jezelf aan de slag te gaan. En moed krijgt voor jou een hele bijzondere lading.

Angsten en zo... De waardevolle Vrouw