De wijsheid van het lichaam

De wijsheid van het lichaam


Heb je je ooit afgevraagd waar al die strepen bij een zebra voor dienen? Een ranger van het Krügerpark in Zuid-Afrika heeft me dit ooit jaren geleden uitgelegd. Om de roofdieren te misleiden. Wanneer een kudde zebra’s voelt dat er een roofdier in de buurt is, gaan ze op een speciale manier groepsgewijs bij elkaar staan, waardoor het blikveld van het betreffende roofdier helemaal onzuiver en in de war raakt door al die mengelmoes aan strepen. Geinig hè?Zo heeft elk dier hele speciale kenmerken en eigenschappen opdat het zijn functie in de natuur het meest ideaal kan vervullen. Dit is de wijsheid van de natuur.


Een andere wijsheid betreft de 4 seizoenen. Als ging het op commando verschijnen in het voorjaar opeens allerlei bloemetjes van dezelfde soort boven de grond en komen er weer knoppen in de bomen. Allemaal zo rond dezelfde periode en een beetje afhankelijk van de mate van het zonlicht en temperatuur. Toch herhaalt zich dit proces ieder jaar weer. Ook de wijsheid van de natuur.


Zo voltrekken zich in ons eigen lichaam en wezen ook van tijd tot tijd processen, die onderhevig zijn aan een bepaalde wijsheid en timing. Dit noem ik de wijsheid van het lichaam.


Via ons lichaam krijgen wij haarfijn voorgespiegeld wat er zich in ons leven afspeelt, waar wij wellicht moeite mee hebben, waar wij mee worstelen, wat wij proberen los te laten…of wat er getransformeerd mag worden. In die zin is ons lichaam een grote leermeester en heeft oneindig veel geduld met ons. Zodanig dat het bepaalde processen iedere keer blijft herhalen tot we het nut en de betekenis ervan gaan inzien.


Bij mijn behandelingen acht ik het lichaam als uitermate wijs en ben blij om al de informatie die ik krijg toegespeeld. Natuurlijk begin ik elke behandeling met een gesprek om na te gaan hoe het is met diegene en wat zich heeft voorgedaan. Mn wat er zich aan belangrijke veranderingen hebben afgespeeld en of er misschien al enkele wezenlijke inzichten en transformaties zijn geweest. Vaak heb ik hierbij al een sterk gevoel wat er zich achter de klachten afspeelt.


Ik neem datgene zeker mee wat er mij bij het gesprek is meegedeeld. De belangrijkere informatie krijg ik echter via het lichaam zelf. Door het aan te raken. Omdat het lichaam puur, eerlijk en direct is. Een bron van wijsheid. Middels beelden en gevoel krijg ik via het lichaam door waar de persoon op dat moment het meest mee te kampen heeft. Waar de grootste stress zit, de sterkste emotie, de sterkste behoefte, het gebrek aan energie, de overload aan prikkels en noem maar op. Soms klopt dit met datgene wat de client mij daarvoor heeft meegedeeld, soms helemaal niet. Toch neem ik dit laatste als absolute waarheid aan, omdat ik zoals gezegd helemaal geloof in de wijsheid van het lichaam. Ik voel dat het klopt.De persoon oftewel diens ego kan soms de waarheid nog niet helemaal onder ogen zien, of kan er gewoon niet bij. Soms zit ons hoofd ons teveel in de weg of zit er een sterke weerstand in die persoon. Hoe dan ook, dit komt wel bij iedereen voor. Het hoort bij het proces waarin je zit.


Stel je hebt een persoon die tegen een burnout aan zit, of er eigenlijk al helemaal in zit. En deze komt bij mij.Ik maak vaak mee dat de persoon een (aankomende) burnout in eerste instantie gewoon niet accepteert, of er geen weet van heeft, of het bagatelliseert. Terwijl er overduidelijke signalen zijn van oververmoeidheid, slecht slapen, spijsverteringsproblemen, thuis geen fut meer hebben om zelfs de leuke dingen te doen, snel het humeur verliezen en noem maar op.


Zodra ik de persoon op de behandeltafel heb schakel ik mijn mind helemaal uit en ben alleen nog maar luisterende en voelende. Gewoon aanwezig met al mijn aandacht en voelend wat ik doorkrijg via het lichaam. Wat ik in zo’n geval meekrijg is een sterk koudegevoel wat zich of in het hele lijf of in het onderste deel van het lichaam bevindt. Ook een sterk gevoel van ’te weinig energie’, een soort leegte gevoel en krachteloosheid. Verder merk ik dat het lichaam een sterke behoefte voelt om te resetten, en ik voel vaak een soort orientatiedrang naar de middellijn.


Dit laatste is een oeroude reactie die in ons systeem zit en wat uit de embryo-periode stamt. Na de eerste celdelingen en in-nesteling in de baarmoederwand, begint op een gegeven moment de eerste groei. Dan wordt het eerst een soort verticaal ‘streepje’, van waaruit later zich het zenuwstelsel en het ruggemerg ontwikkelt.Er is dan een soort energetische beweging naar het streepje toe voelbaar, een soort orientatie naar de midden.


De embryo heeft deze energetische ‘orientatie’ naar de middellijn nodig als een soort ijk- en startpunt. Later in ons volwassen leven hebben wij na heftige stress-periodes ook deze ‘energetische reset’, een her-ijken nodig, om gewoon weer overnieuw maar dan naar een verbeterde versie van onszelf te transformeren. Dit is de wijsheid van het lichaam. Het lichaam heeft het beste met ons voor. Daarom veroordeel ik vermoeidheid ook nooit. Schijnbaar heeft het lichaam dit heel erg nodig, als enige mogelijkheid om alles weer te resetten, om alles weer te her-zien, om weer geheel bij onszelf te komen. Het heeft zin.


Tevens krijgt de persoon gedurende de behandelingen inzichten over zijn levensstijl en patronen waaraan hij/zij zo gewend en gehecht is geraakt. Maar wat nu niet meer werkt. Zichzelf wegcijferen kan zo’n patroon zijn, of mensen over je eigen grenzen heen laten gaan bijvoorbeeld.


Mijn ervaring heeft me geleerd, zolang er nog steeds sprake is van vermoeidheidsklachten, slaapstoornissen, spijsverteringsproblemen en/of psychische problemen heeft de echte kanteling in de persoon nog niet plaatsgevonden. Het lichaam is in die zin niet een stoor-factor maar eerder een vriend. Het geeft haarfijn aan waar er nog wrikpunten zitten.
Zo gezien ben ik iedere keer weer geneigd de strategie van het lichaam te volgen, en iedere keer weer te kijken en vooral voelen wat het nodig heeft. Dus niet door te bedenken en gewoon maar doen wat ik denk wat nodig zou zijn voor het lichaam. Maar door te voelen wat het lichaam ten diepste nodig heeft. Omdat ik het lichaam respecteer als een absolute bron van wijsheid.


Namasté!

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *