Hoe goed ken je mij? Hoe goed ken ik jou?

Hoe goed ken je mij? Hoe goed ken ik jou?

‘Ken je mij? Wie ken je dan? Weet jij mij beter dan ik?’

Dit is het begin van een prachtig nummer van Trijntje Oosterhuis. Het liedje laat veel aan de verbeelding over, maar waar het in essentie om gaat volgens mij is….in hoeverre kennen wij onze medemens werkelijk? En dan echt…zonder al die maskers en helemaal los van onze (voor)oordelen. Dat vergt namelijk moed, mensenkennis en hele zuivere perceptie.

Heb je je ooit gerealiseerd dat wij gedurende ons leven vele maskers, oordelen en muurtjes hebben opgebouwd, waardoor en waarlangs wij naar de wereld kijken? Het beeld hoe wij naar de wereld kijken is altijd gekleurd, nooit volgens de absolute waarheid.

Ook naar onszelf kijken we door een bepaalde bril. Door opgedane trauma’s, gebeurtenissen maar ook opgelegde of verkregen overtuigingen. Het oordeel naar onszelf toe is zo nodig nog strenger en meedogenlozer dan hoe we tegen een ander aankijken.

Bij een meditatie in het afgelopen weekend moesten we in eerste instantie alle eigenschappen naar ons toe laten komen, die we afschuwelijk vinden aan onszelf. Dit ging weliswaar met enige schroom maar toch vrij gemakkelijk.
Vervolgens gingen we opnieuw in een meditatie, en dit keer werd van ons gevraagd om al die eigenschappen bij je te laten komen, die maken dat je zo zoveel van jezelf houdt. Waarom je jezelf lief vindt. 
Oeps…dit bleek veel moeilijker en heel lastig te zijn.

Raar eigenlijk. Net of is het ‘not done’ om jezelf een geweldige, liefdevolle, creatieve man of vrouw te vinden. Het is ons in onze cultuur aangeleerd om niet over jezelf op te scheppen en ‘maar gewoon’ te doen.
Tegelijkertijd is het heel moeilijk om het hele goede en liefdevolle in onszelf te zien en gewoon aan te nemen. Eigenlijk jammer.

Als we die lading allemaal eens zouden kunnen en durven loslaten…en op een hele zuivere manier naar onszelf zouden durven kijken. 
Zoals kleine kinderen dat nog kunnen. 
Wat voor mooi bijzonder mens zou er dan tevoorschijn komen?
En wat heb jij met jouw fantastische eigenschappen deze wereld dan te bieden?
Want dat is waarop de wereld zit te wachten.
De wereld wordt een stukje mooier mét jou.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *