Jij bent van waarde

Vermoedelijk ben jij in een gezin of familie opgegroeid, waarin jij je altijd als buitenbeentje hebt gevoeld. Je paste er niet echt tussen. Je voelde anders, je voelde dieper en intenser. Nooit voelde jij je in je anderszijn echt begrepen en er werd niet naar je geluisterd. 

Om maar niet op te vallen, ben je je maar gaan aanpassen. Heel begrijpelijk. Omdat er weinig liefde en warmte was in je gezin van oorsprong, werd je steeds onzekerder. Je raakte je spontaniteit kwijt, je openheid en je onbevangenheid.

Je kreeg het gevoel iets te moeten doen, iets te moeten presteren om liefde te ontvangen. Als een soort beloning. Al deed je dat soms onbewust. Pleasegedrag noemen we dit.
 

De angst om buitengesloten te worden.

 

Ieder kind heeft behoefte aan liefde, aan genegenheid, aan goedkeuring, aan bevestiging. Sommige kinderen zijn bereid hier erg veel voor te doen.
In je jeugd lukte het ook niet altijd om aansluiting te vinden bij andere kinderen. Omdat het erg pijnlijk voelt om buitengesloten te worden en om alleen te staan ging je je ook hierbij maar weer aanpassen.
Op deze manier ben je gaandeweg een belangrijk stukje van jezelf kwijtgeraakt.
Later maakte je je eigen stappen in de volwassen wereld. Naar leidinggevenden had je de neiging om vooral te pleasen. Dat je daarbij regelmatig over je eigen grenzen ging, maakte niet uit. Je was hongerig naar beloningen, naar complimenten.
Op gepaste wijze werd hierbij misbruik van je gemaakt. Door collega’s, door leidinggevenden, door clienten…
En alweer begon je een belangrijk stuk van jezelf kwijt te raken. En liet je het toe dat er over jouw grenzen werd gegaan.
Veel later begonnen de klachten. Inmiddels had je al je eigen gezin. Je had het druk met van alles en nog wat. En probeerde waar het kon alles te managen en het iedereen naar de zin te maken. Je man, je kinderen, je ouders…..je leidinggevende..
Je had weer niet door, dat je hierbij iets heel belangrijks uit het oog verloor. JEZELF.
Besef dat jij van enorme waarde bent.
Lieve VROUW, je liefste, wijste, mooiste, belangrijkste deel ben JEZELF. Ik ga je leren dat te koesteren. Wanneer niemand anders dat doet, JIJ bent diegene die dat wel hoort te doen.
JIJ bent van ongelooflijk veel WAARDE.
Ik ga jou leren dat in te zien, dat diep te voelen en te ervaren.
Hoe meer jij dat kunt integreren, des te meer schatten komen er naar boven. Je zult kwaliteiten in jezelf gaan ontdekken, waarvan je totaal niet wist dat je die had.
JIJ bent hier niet voor niks in deze tijd op AARDE.
Omdat jij van WAARDE bent.
Mocht jij jezelf in dit stukje herkennen, en zou jij ontzettend graag willen dat jij jouw (eigen)waarde weer gaat herkennen en voelen, neem dan eens contact op met mij.
We gaan bekijken wat de mogelijkheden zijn.
 
Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *