Koesteren van het ongeboren kind

Het koesteren van het ongeboren kind.

Als craniosacraaltherapeute heb ik ontdekt hoe bepalend het is voor ieders gezondheid, wanneer men in zijn of haar prille bestaan liefde heeft moeten ontberen, of aan stress onderhevig was.                  Daar bedoel ik de vroegste jeugd mee, maar ook gedurende de zwangerschap. Biodynamische craniosacraaltherapeuten en embryologen gaan ervan uit dat de psychische en emotionele gesteldheid van de moeder tijdens de zwangerschap wel eens heel erg bepalend kunnen zijn voor het zich al dan niet optimaal kunnen ontwikkelen van het ongeboren kind.                                                    80% van alle klachten die er bestaan, zijn terug te leiden tot een niet al te gunstig verlopen zwangerschap.

Het ongeboren kind en stress

Het nog ongeboren kind is een klein mensje in wording. Stap voor stap ontwikkelen zich onze bloedvaten, ons zenuwstelsel, de verschillende organen en zintuigen. Een heel wonder op zich. In de meest ideale situatie gedijt en groeit de embryo tot een prachtig volgroeide tevreden baby. Een embryo pikt eigenlijk al vanaf het begin prikkels op van buiten, mn van de moeder. Is de moeder onderhevig aan stress, dan ontstaat er ook bij de embryo sneller stress, omdat de embryo zo nauw verbonden is met de moeder.

Delen van het zenuwstelsel, vooral van het vegetatieve zenuwstelsel scannen voortdurend de hele omgeving, waarin de embryo zich bevindt.                                                                                                In een vertrouwde veilige omgeving, waar ook veel stiltemomenten aanwezig zijn, kan een zenuwstelsel zich adequaat ontwikkelen en reageren.                                                                                                Is er vaak ‘ruis’ op de lijn, dan wordt het zenuwstelsel ahw te alert afgesteld.

Het is misschien nu gemakkelijker een gedachtensprong te maken naar het latere leven als volwassene, waarbij deze laatste groep ontvankelijker is voor het krijgen van bv een burnout. Alle inprints die ontstaan zijn in de vroegste tijd als mens, kunnen in het latere leven behoorlijke uitwerkingen hebben.

Het belang van rust en regelmaat tijdens de zwangerschap.

Vandaar mijn pleidooi voor een zwangerschap, waarbij de moeder uitermate veel zorg draagt voor zichzelf en het nog ongeboren kind. Dit betreft liefdevolle aandacht voor het nog ongeboren kind, het nu al van harte welkom heten op de aarde. Bewust gekozen goede voeding, veel rustmomenten creeren, niet te lang doorwerken. Herhaaldelijk contact maken met het kind. Vervelende ontmoetingen uit de weg gaan. Maar denk ook eens aan zwangerschapsyoga of een goede voorbereiding op de geboorte door tijdens de zwangerschap craniosessies te nemen. Zo leert de moeder een goede bonding te maken met het kind. Dit is heel wezenlijk. Kinderen die in liefde zijn verwekt en begeleid tijdens de zwangerschap maken grotere kans zich op volwassen leeftijd tot zelfverzekerde tevreden mensen te ontwikkelen.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *