Tinnitus of oorsuizen

TINNITUS OF OORSUIZEN

Tinnitus of oorsuizen is een akoestische waarneming van geluiden, welke niet op bekende oorsprong terug te voeren zijn. Maw mensen horen geluiden zonder dat ze er zijn. Er is sprake van een verstoorde gehoorfunctie.

De bekende ‘piep in het oor’ is een bekende. Er zijn ook mensen die een ruisen, zoemen, fluiten of suizen horen. Het wordt hoog, laag, hard, zacht, in combinaties van geluiden, bij vlagen of continu waargenomen. Voor veel van de betroffenen is het waarnemen van deze geluiden extreem belastend.
Binnen de medische wetenschap blijft het nog steeds gissen wat de precieze oorzaak is van de tinnitusgevallen.

Wat ik geleerd heb, is dat er eigenlijk 2 varianten Tinnitus zijn. Bij de eerste variant betreft het in het merendeel van de betroffenen een verstoring van de doorbloeding van het inwendige oorgebied, zoals uit studies is gebleken. Waarvoor er meerdere oorzaken kunnen zijn: 

* de aanwezigheid van een vreemd voorwerp in het oor.

* onderhevig aan een kortdurend of langdurige sterke geluidsoverbelasting.

* middenoorontstekingen.

* bepaalde autoimmuunziektes

* nav duiken 

* niet goed functioneren van het kaakgewricht

* bijwerking van bepaalde medicatie 

* een tumor aan de gehoorzenuw.

Bij de tweede variant van Tinnitus ligt de oorzaak niet in het oor zelf, maar meer in het centraal zenuwstelsel. Het is dus eerder psychosomatisch. Stress en angst zijn hier de grootste veroorzakers. Ik heb het herhaaldelijk meegemaakt als begeleidend symptoom bij mensen met bv. een burnout, angstsyndroom, of oververmoeidheidsklachten. Bij stress wordt het hormoon cortisol overmatig geproduceerd wat kan leiden tot bloedvatvernauwing en daardoor een verminderde bloedverzorging van het binnenoor.

Wat kan craniosacraaltherapie bij Tinnitus bewerkstelligen?

Craniosacraaltherapie heeft op meerdere facetten een gunstige werking. Eventuele verschuivingen of compressies van bepaalde schedelbeenderen kunnen behandeld worden door de zachte manuele therapie zonder manipulaties. De gehoorzenuw, en de doorbloeding in het middenoor kunnen zo weer optimaal geactiveerd worden.

Zowel bij de eerste als tweede variant is het erg belangrijk om de stress te reduceren. Daarvoor zijn er diverse manieren. Een beetje afhankelijk wat er precies speelt. Maar in elk geval zou ik me richten op de parasympaticus waarvan de n.vagus een belangrijke is en deze volop de ruimte te geven en activeren. Dan kunnen er andere hersenarealen bij betroffen zijn die voor de bekende ‘ fight or flight’ reacties verantwoordelijk zijn. Vermoedelijk speelt het niet goed geaard zijn ook een rol.
Ervaring heeft bewezen, hoe eerder er met de therapie wordt begonnen, des te beter zijn de resultaten.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *