Water als informatiedrager.

Water is voor ons een heel belangrijk en geliefd element. Naast dat het noodzakelijk is, dat we er dagelijks genoeg van drinken, en het gebruiken als reinigingsmiddel, kunnen we er ook veel plezier aan beleven. Op tal van manieren doen we er ons voordeel mee bij ontspanning, recreatie, sport of ander vermaak. Denk aan de zee met de mogelijkheden tot surfen, zeilen, zwemmen, diepzeeduiken, noem maar op. Of aan de rustige waterelementen zoals rivieren, meren en vennetjes, waar ik persoonlijk meer de voorkeur aan geef. Ik kan er enorm tot rust komen, al zwemmend, kayakvarend of gewoon wandelend of zittend langs de kant. Zwemmend in de stille rustige meren voel ik me vaak ‘gedragen’ door het water. Ik ervaar het als een koesterend element en voel me overal ‘aangeraakt’. Tegelijkertijd ervaar ik ook een soort zachtheid en verbondenheid.

Een aantal weken geleden beleefde ik voor het eerst een floatingsessie. Een uur lang dobber je dan in een cabine met water, waaraan veel magnesium is toegevoegd. Een magnesiumbad dus. Lekker liggend in het water, wat voortdurend op een aangename temperatuur werd gehouden, met een zacht muziekje op de achtergrond, ervoer ik weer zoiets als ‘het baarmoedergevoel’. Alles was goed en fijn, er was vooral véél rust, eindeloze traagheid en een geborgen gevoel. En zo kom ik terecht bij onze eerst ontmoetingen met het element water. In de baarmoeder.

Water in de moederbuik als belangrijk element.

Gedurende het hele ontwikkelingsstadium in de moederbuik vanaf de conceptie tot de geboorte hebben we te maken met het waterelement: het vruchtwater. Het geeft een koesterend gevoel, ook een beetje bescherming tegen te ruwe bewegingen van buiten. De ongeboren baby’s drinken ervan. En het maakt dat we makkelijk in de moederbuik kunnen bewegen. Misschien dat het daarom…één keer buiten de baarmoeder ook zo’n aantrekkende werking op de mens blijft houden.

Waar we ons veel minder van bewust zijn, is dat het (vrucht) water ook een soort informatiedrager is. De zuurtegraad ervan wordt toch bepaald door datgene wat de moeder eet en drinkt. En dat krijgt het kindje al mee. Wat veel minder bekend is, is het gegeven dat emoties van de moeder ook via ditzelfde vruchtwater worden overgedragen op het ongeboren kindje. Het water draagt in zich de blijheid en vreugde van de moeder. Maar ook de angst en onrust komen hierin terecht.

Wanneer dit laatste herhaaldelijk het geval is, kan er een soort van blauwdruk van angst in verschillende orgaansystemen geprint worden. Een soort van alertheid. Zoals in de bloedvaten, in bepaalde organen, in het centrale zenuwstelsel wat zich ontwikkelt, en in de amygdala, kleine orgaantjes in de hersenen die stress behoren te verwerken. Het is niet te onderschatten wat zo’n kleintje allemaal al meekrijgt en te verwerken heeft. Dit is vastgesteld door embryologen. Het heeft consequenties voor ons zijn in latere stadia van ons leven. En er is ook vastgesteld dat ongeveer 80% van de ziektes die we krijgen in ons volwassen leeftijd hiermee te maken hebben. Dus absoluut niet te onderschatten. Daarom pleit ik ervoor dat de zwangere vrouwen gedurende de zwangerschap heel veel momenten van rust en stilte inbouwen, en hun werkzaamheden behoorlijk reduceren.

Naast dat de organen en systemen een soort van energetische inprint krijgen, krijgt het vruchtwater dat zelf ook. Mn het water. Het houdt heel duidelijk de informatie vast. Het is niet zo, dat wanneer de baby éénmaal geboren is, en het vruchtwater verdwenen is, een stukje van deze informatieoverdracht opgelost is.

Was dat maar waar. Het fluide karakter, wij als craniotherapeuten noemen dat ‘de fluid body’, zit doordrongen in al onze cellen en blijft ook na de geboorte in ons lichaam bestaan. Onze cellen bestaan gemiddeld voor zo’n 70% uit water. Ik kom bij clienten letterlijk vaak een verkramping of totale onrust tegen in mn het fluide stuk. Dan weet ik dat er zich tijdens de zwangerschap wat heeft afgespeeld. Dit kan van alles zijn, maar er is sprake geweest van enige vorm van stress, angst of zorgen bij de moeder.

Onverklaarbare angsten en de link naar prenatale stress

De vorm van ‘prenatale’ stress kom ik tegen bij mensen die veel last hebben van onverklaarbare angsten, regelmatige gevoelens van afwijzing, wantrouwen, langdurige en onverklaarbare pijnen, stress en vermoeidheid. Ze ervaren het leven en de alledag vaak als uitermate stressvol.

Het goede nieuws is dat deze klachten ook veel later nog goed zijn te behandelen. Met een speciale vorm binnen craniosacraaltherapie, die ik de biodynamische craniosacraaltherapie noem. Omdat deze uiterst verfijnd en verdiepend is en juist werkt met dit fluide stuk. Tijdens deze behandelingen werk ik uiterst behoedzaam, langzaam, zeer respectvol, en met veel achtzaamheid, liefde en compassie voor dat wat is. Het werkt.

Daarnaast raad ik dit soort mensen altijd aan, als ze het al niet doen, om aan meditaties te gaan doen, mindfulness, stiltewandelingen, tai chi, regelmatig prettige rustgevende muziek te luisteren, klankschalenmeditaties bij te wonen, en zo zijn er nog meer dingen te bedenken. Vooral veel de rust en stilte op te zoeken.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *